KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Bad Ischl, Dornbirn i St. Pölten u užem izboru za Europsku prijestolnicu kulture 2024. u Austriji

EPK 2024 Austrija
© European Commission

Austrijski gradovi Bad Ischl, Dornbirn i St. Pölten ušli su u uži izbor za titulu Europske prijestolnice kulture 2024. godine. Preporuku o užem izboru iznijelo je vijeće nezavisnih stručnjaka temeljem prijava pregledanih tijekom dvodnevnog sastanka održanog u Beču krajem siječnja 2019. godine. Vijeće stručnjaka čine dva predstavnika izabrana od strane austrijske vlasti i 10 predstavnika izabranih od strane Europskog parlamenta, Europskog Vijeća, Europske Komisije te Europskog Odbora Regija.

Preporuku potvrđuju nadležne austrijske službe, a gradovi u konkurenciji potom moraju privesti svoje prijave kraju do jeseni ove godine. Konačna odluka vijeća stručnjaka o izboru austrijskog grada za Europsku prijestolnicu kulture 2024. godine očekuje se u studenom 2019. godine.

Austrija će 2024. godine po treći puta biti domaćinom Europske prijestolnice kulture budući da su tu titulu već ponijeli gradovi Graz 2003. godine i Linz 2009. godine. Titulu Europske prijestolnice kulture 2024. godine ponijet će po jedan grad iz Austrije, Estonije i jedne od država članica EFTA/EEA-e ili država kandidata za članstvo u EU.

Kako se odabiru gradovi za titulu Europske prijestolnice kulture?

Izbor Europske prijestolnice kulture odvija se u dva kruga: u prvome se krugu gradovi-kandidati predlažu u uži izbor, a otprilike devet mjeseci kasnije u drugome se krugu potvrđuje konačni izbor. Odabrani grad imenuje država članica koja je ujedno domaćin manifestacije.

U prvom krugu natječaja za Europsku prijestolnicu kulture 2024. godine u Estoniji, održanom u listopadu 2018.godine, u uži su izbor ušli gradovi Narva i Tartu. U prvom krugu natječaja među državama članicama EFTA/EEA-e i državama kandidatima za članstvo u EU, održanom u studenom 2018. godine, u uži su izbor ušli gradovi Banja Luka, Mostar (Bosna i Herzegovina) i Bodø (Norveška).

 

Gradovi Europske prijestolnice kulture u narednim godinama

  • 2019. Matera (Italije), Plovdiv (Bugarska);
  • 2020. Rijeka (Hrvatska), Galway (Irska);
  • 2021. Elefsina (Grčka), Timisoara (Rumunjska), Novi Sad (Srbija, država kandidat za članstvo u EU);
  • 2022. Kaunas (Litva), Esch-sur-Alzette (Luksemburg);
  • 2023. Veszprém (Mađarska)

 

Izvor