KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Antologija 2022 – European Stories

European Stories 2022

Objavljena je Antologija EUPL 2022 - European stories koja sadrži isječke djela 14 autora i autorica nominiranih za ovogodišnju Nagradu EU za književnost -  EUPL

 

Antologija 2022 donosi isječke iz 14 priča europskih autora i autorica, iz svih država koje sudjeluju u programu Kreativna Europa, a i priču A garbage chute gruzijskog autora Ive Pezuashvilija, ovogodišnjeg dobitnika EUPL nagrade. Raznolikost likova i žanrova koji se nalaze u Antologiji 2022 ističu ono što EUPL potiče od 2009. godine – kreativnost i raznolikost europske suvremene književnosti.

 

„U Europskoj komisiji smo ponosni što podržavamo nagradu koja kontinuirano pomaže europskim proznim piscima i spisateljicama u nastajanju u pronalasku šire publike, osobito putem prijevoda i promocije njihovih djela. Program Kreativne Europe za 2021 – 2027 također potiče i izdavače da rade zajedno,  kako bismo potaknuli prijevode, međunarodnu promociju te, svakako, prodaju knjiga – posebice onih knjiga koje su napisane na jezicima koji se rjeđe čitaju“, poručila je Mariya Gabriel, povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, u predgovoru antologije.

Tekstovi u antologiji u jeziku su izvornika, te u engleskom i francuskom prijevodu.

Arhivu svih European Stories antologija nalazi se ovdje

 

O NAGRADI

Nagrada Europske unije za književnost (European Union Prize for Literature, EUPL) godišnja je nagrada koja se dodjeljuje mladim književnim talentima, a ističe bogatstvo suvremene europske književnosti, ističući jedinstvenu kulturnu i jezičnu baštinu kontinenta. Nagrada EUPL dodjeljuje se od 2009. godine, a provodi ju partnerski konzorcij sastavljen od Federacije europskih izdavača (FEP) i Europske i međunarodne federacije knjižara (EIBF), a uz potporu Europske komisije. Nagrada se financira kroz program EU Kreativna Europa, i dostupna je svim zemljama koje sudjeluju u programu Unije namijenjenom financiranju kulturnog i kreativnog sektora.

 

EUROPSKI TJEDAN KNJIGE

Nova inicijativa Europske komisije, EUROPSKI TJEDAN KNJIGE, namijenjena je promociji zajedničkih aktivnosti na razini EU-a kojom će se isticati europska književnost u prijevodu te jezična raznolikost europske književnosti. Nizom događanja želi se poticati čitanje djela europske književnosti, posebno među mlađom populacijom. Europski tjedan knjige najavljen je za studeni 2022. godine.