KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Platforma za prekograničnu distribuciju europskih djela izvedbenih umjetnosti

20-06-23-perfroming-arts-distribution-platform-tender
© European Union - 2020 (photo: Unsplash)
[Platform for the Cross-border Distribution of European Performing Arts Works] Ovim Pozivom na nadmetanje identificirat će se i podržati platforma za provođenje mehanizma potpore prekogranične distribucije umjetničkih djela u području izvedbenih umjetnosti. U okviru platforme očekuje se raspisivanje otvorenih poziva za šire prijave.

Prekogranična mobilnost ljudi, distribucija umjetničkih djela te slobodan protok ideja središnje su točke europskog projekta koje doprinose i ostvarenju ciljeva programa Kreativna Europa, poput poticanja kulturne raznolikosti i jačanja konkurentnosti kulturnog i kreativnog sektora dosegom novih publika i tržišta.

Aktualna kriza uzrokovana virusom COVID-19 te posljedične mjere ograničavanja kretanja i zatvaranja država neminovno su zaustavili slobodnu razmjenu kulturnog sadržaja i mobilnost stručnjaka u kulturi, a time je osobito pogođen upravo sektor izvedbenih umjetnosti. Uz odgađanja javnih nastupa mjesecima te zatvaranje mjesta održavanja kulturnih događanja, nemogućim su postali i održavanje proba te provedba umjetničkih rezidencija. Iako su digitalni mediji omogućili prikazivanje brojnih sadržaja u vrijeme karantena, jedinstveno kolektivno iskustvo izvedbi uživo nije moguće usporediti s gledanjem snimljenih izvedbi online.

 

Ovaj Poziv usmjeren je na potporu izvedbenim umjetnostima u skladu s pristupom sektorskoj potpori u okviru budućeg programa Kreativna Europa te uzevši u obzir visoku pogođenost sektora izbijanjem pandemije novog koronavirusa. Za potrebe ovog Poziva u izvedbene umjetnosti ubrajaju se kazalište, ples, performans, cirkus i ulična umjetnost. Poziv se nadopunjuje s pripremnom mjerom Music Moves Europe koja je u potpunosti posvećena glazbenom sektoru, stoga izvedbe glazbe uživo (uključujući opere i mjuzikle) ne ulaze u okvire Poziva, osim u slučaju glazbeno-kazališnih predstava.

 

Glavni cilj ovog Poziva je kreiranje platforme za testiranje mehanizma distribucije za djela izvedbenih umjetnosti s perspektivom mogućeg daljnjeg razvoja u okviru budućeg programa Kreativna Europa (2021. – 2027.).

Specifični ciljevi:

  1. Mapiranje postojećih mehanizama potpore (uključujući snimanje i prikazivanje uživo – live recording and streaming) te analiza uvjeta za testiranje novog načina kojim bi se podržala distribucija djela izvedbenih umjetnosti (fizički i digitalno);
  2. Pokretanje online platforme za testiranje mehanizma potpore fizičke i digitalne prekogranične distribucije djela izvedbenih umjetnosti;
  3. Pružanje konzultacija i preporuka Europskoj komisiji po pitanju integriranja takvog mehanizma potpore distribuciji u izvedbenim umjetnostima u okviru budućeg programa Kreativna Europa (2021. – 2027.).

 

Definirano je trajanje projekta u razdoblju najdulje 18 mjeseci.

Prijave je moguće podnijeti samostalno ili u okviru partnerskih konzorcija.

Za Poziv je na raspolaganju ukupni iznos od 2.500.000.00 EUR.

 

Rok za podnošenje prijava je 31. srpnja 2020. godine u 16:00 h (prema Bruxelleskom vremenu).

Natječajnoj dokumentaciji i prijavama pristupa se putem sljedeće poveznice.