KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Mobility scheme for artists and/or cultural professionals

19-07-17 Mobility scheme
© Creative Europe
Poziv na dostavu prijedloga kojim će se podržati dva projekta s ciljem razvijanja mehanizma ciljane potpore za kratkoročnu mobilnost umjetnika i kulturnih djelatnika.

Mobilnost umjetnika i kulturnih djelatnika kontinuirano prima sve veću pozornost na europskoj i nacionalnoj razini. Mobilnost je oduvijek bila prioritet politika u okviru Europske agende za kulturu i ključna stavka programa Kreativna Europe. Ministri kulture nedavno su eksplicitno pozvali Europsku komisiju da istraži mogućnosti uspostavljanja specifične akcije za mobilnost umjetnika i kulturnih djelatnika.

Pojedine prilike za međunarodnu mobilnost umjetnika i/ili kulturnih djelatnika ostvaruju se uz potporu javnih ustanova, privatnih zaklada i/ili nevladinih organizacija - na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj, europskoj i međunarodnoj razini. Stanje se poprilično razlikuje na nacionalnoj razini, dok na onoj europskoj niz programa i mehanizama financiranja Europske unije nudi raznolike prilike za aktivnosti prekogranične mobilnosti koje mogu uključivati i kulturni i kreativni sektor. Međutim, nijedna od njih nema fokus definiran prema specifičnim potrebama umjetnika ili kulturnih djelatnika, već su u fokusu prvenstveno formalno obrazovanje, poduzetništvo ili pak volontiranje. Program Kreativna Europa mobilnost umjetnika i/ili kulturnih djelatnika podržava jedino u okviru europskih projekata suradnje i europskih platformi.

Ovaj Poziv na dostavu prijedloga druga je po redu inicijativa pokrenuta od strane Europske komisije, a s ciljem organiziranja mobilnosti umjetnika, u nastojanju da se doskoči postojećim nedostacima, a u skladu s Godišnjim planom rada programa Kreativne Europe za 2019. godinu.

Prva od pokrenutih inicijativa je pilot-shema i-Portunus, trenutačno u fazi provedbe od strane konzorcija na čelu s Goethe Institutom, a slijedom provedenog Poziva na nadmetanje (Call for Tenders). Korisnici koji će biti odabrani putem ovog Poziva na dostavu prijedloga pozivaju se na razmatranje aktualnog projekta i-Portunus i njegovu nadogradnju. Nadalje, korisnici će imati pristup preporukama, elektroničkom portalu, elektroničkim obrascima i drugim alatima razvijenim za potrebe projekta i-Portunus, uključujući i naziv i logo koje će im Europska komisija isporučiti do kraja veljače 2020. godine.

Općeniti cilj ovog Poziva na dostavu prijedloga je razviti i uspostaviti vlastite akcije za ostvarenje kratkoročne mobilnosti pružanjem financijske potpore umjetnicima i/ili kulturnim djelatnicima te pripremiti preporuke za Europsku komisiju. Rezultate svih projekata Europska komisija uzet će u obzir prilikom razvijanja trajnog mehanizma potpore (akcije) za mobilnost umjetnika i kulturnih djelatnika u okviru budućeg programa Kreativna Europa (2021.-2027.)

Sredstva osigurana za potrebe ovog Poziva na dostavu prijedloga bespovratno će se dodijeliti za provedbu dva projekta u maksimalnom iznosu do €750.000 po projektu.

Zadano je trajanje projekta u razdoblju do maksimalno 16 mjeseci.

Rok za prijave je 27. rujna 2019. godine.

Upute za prijavu te obrasci i dokumenti koje je obavezno priložiti dostupni su ovdje.