KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Mobility 4 Creativity

19-04-01 Mobility 4 Creativty
© Centar MOTOVILA / CED Slovenia

Desk Kreativne Europe za potprogram Kultura sudjeluje u dvodnevnoj konferenciji na temu međunarodne mobilnosti kao temelja međunarodne suradnje umjetnika i kulturnih profesionalaca, izgradnje njihovih profesionalnih karijera i upoznavanja sustava upravljanja kulturom u drugim sredinama. Iako značaj mobilnost raste u kontekstu kulturne politike Europske Unije, kao i Programa Kreativne Europe u razdoblju nakon 2020. godine, mnoge države još nemaju dovoljno razvijene mehanizme omogućavanja i potpore mobilnosti.

Slovenski centar MOTOVILA u suradnji s međunarodnim partnerima organizira dvodnevnu konferenciju naziva Mobility 4 Creativity, koja će se održati 4. i 5. travnja 2019. godine u Ljubljani, Sloveniji. Konferencija će okupiti stručnjake iz više europskih zemalja kako bi međusobno razmijenili znanja o mehanizmima potpore mobilnosti u pojedinim državama, kao i konkretna iskustva stečena kroz provedene programe mobilnosti.

Desk Kreativne Europe za potprogram Kultura sudjeluje u programu konferencije zajedno s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika te će ovom prilikom predstaviti svoja iskustva sudjelovanja u projektu CreArt – Network of Cities for Artistic Creation koji se provodi uz potporu Programa Kreativna Europa. HDLU sudjeluje u projektu CreArt od njegovog prvog izdanja (2013.-2017.), u okviru čega su kroz različite projektne aktivnosti ostvareni programi mobilnosti za 200 umjetnika i kustosa. Uspjeh je doveo do nastavka projekta (2017.-2021.) koji danas okuplja 13 partnera smještenih u 13 europskih gradova. Tijekom 2018. godine putem projekta CreArt 2.0. u aktivnostima mobilnosti diljem Europe sudjelovalo je 12 umjetnika iz Hrvatske, a 10 umjetnika iz inozemstva pohađali su edukativne sadržaje smještene u Zagrebu.

Program konferencije dostupan je ovdje.

Više o sudionicima u programu pročitajte ovdje.

 

Konferencija je organizirana u suradnji s: Arts and Theatre Institute / Desk Kreativne Europe Češka, DutchCulture / Desk Kreativne Europe Nizozemska, Centro de Informacão Europa Criativa / Desk Kreativne Europe Portugal, Desk Kreativne Europe Irska – MEDIA Office Dublin, Ministarstvo kulture republike Hrvatske / Desk Kreativne Europe Hrvatska, Austrian Federal Ministry for Education, Arts and Culture / Desk Kreativne Europe Austrija, SCCA–Ljubljana i CMEPIUS.