KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Let`s meet! - godišnja skupština Circostrada mreže

2023 cirostrada

DKE-Kultura sudjelovat će na godišnjoj skupštini Circostrada mreže koji će se održati u Splitu u okviru četvrtog Festivala neobičnih obitelji koji se održava od 18. – 23. travnja 2023. godine.

 

Circostrada je krovna europska mreža za razvoj suvremenog cirkusa i umjetnosti u javnom prostoru nastala 2003. godine koja danas broji više od 140 članova iz 40 zemalja Europe i svijeta. Prvi put nakon 2016. godine i održavanja skupštine u Zagrebu (u sklopu posljednjeg Festivala novog cirkusa), u Hrvatskoj se ponovno realizira program europske mreže Circostrade. Na godišnjoj skupštini u Splitu potvrđen je dolazak više od 80 članova mreže - umjetničkih direktora festivala i rezidencijskih centara, programatora i distributera.

U novom programskom razdoblju Kreativne Europe, sufinanciran je novi projekt pod nazivom CS BODY/IES, koji traje od rujna 2021. do kolovoza 2024., a izgrađen je oko koncepta “tijela/tijela”. Ovakav  pristup svake će se godine svoditi na tematske fokuse - živa tijela, različita tijela i zajednička tijela - kako bi se pružili pogledi i perspektive po pitanju ekologije, održivosti, pravednosti, raznolikosti, uključenosti, rodne ravnopravnosti, dostupnosti, solidarnosti i otpornosti. Cilj projekta je ojačat profesionalne sposobnosti članova Circostrade i proširiti njihove mreže, podići kapacitete umjetnika i djelatnika cirkusa i uličnih umjetnosti novim praksama, alatima i modelima za prihvaćanje inkluzivnijih i reprezentativnijih pristupa, te ojačati vidljivost i prepoznatljivost sektora.

 

FESTIVAL NEOBIČNIH OBITELJI

Četvrto izdanje Festivala neobičnih obitelji u Split organizirano je u suradnji triju organizacija ROOM 100 iz Splita, Cirkusfera iz Beograda i Cirkorama iz Zagreba koje intenzivno surađuju i rade na razvoju suvremenog cirkuskog sektora u regiji. U ovom festivalskom izdanju najavljen je panoramski pregled lokalne i regionalne suvremene cirkuske produkcije, zatim 19 predstava iz 8 zemalja, pitch sesije, prezentacije, tematske rasprave i okrugli stolovi. Program festivala odvija se u šatoru CirkoBalkane u lučici Zenta.