KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

GREEN MOVES EU MUSIC - na putu prema zelenijoj i održivoj glazbenoj industriji

2024 Green moves EU music

U suvremenoj Europi suočavamo se s ekološkom i klimatskom krizom koja poprima sve veće razmjere. Kako glazbena industrija čini bitnu pokretačku snagu europske kulture, smatramo važnim razgovarati o pitanjima održivosti u glazbenom sektoru. Zato Ministarstvo kulture i medija u suradnji s hrvatskim Uredom za izvoz glazbe „We Move Music Croatia“ organizira međunarodnu konferenciju pod nazivom „Green moves EU music – na putu prema zelenijoj i održivoj glazbenoj industriji“ koja će se održati 13. ožujka 2024. godine u Petom kupeu, Trnjanska 5, Zagreb.

Događanje je namijenjeno profesionalcima iz područja glazbe, radni jezik je engleski te je za sudjelovanje potrebna PRIJAVA – ovdje.

 

RASPORED

10:00 – 10:20 – Uvodna riječ

dr.sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica, Ministarstvo  kulture i medija Republike Hrvatske

Georg Häusler, direktor za kulturu, kreativnost i sport, DG EAC, Europska komisija (video poruka)

 

10:20 – 11:10 – okrugli stol: Europske i nacionalne prakse u području glazbe

govornici: Krešimir Partl, državni tajnik, Ministarstvo kulture i medija | Willy Kokolo, “Music Moves Europe – MME”, Europska komisija | Dražen Baljak, Ured za izvoz glazbe (We Move Music Croatia)

moderator: Milan Majerović Stilinović

 

11:10 – 11:40 – predavanje: Odgovor na izazove klimatskih promjena u području glazbe

predavač: Rob van Wegen, Eurosonic Noorderslag (ESNS)

 

11:40 – 12:00 – pauza za kavu

 

12:00 – 12:20 – predavanje: Mehanizmi potpore EU-a za područje glazbe

predavač: Willy Kokolo, “Music Moves Europe – MME”, Europska komisija

 

12:20 – 14:00 – Primjeri dobre prakse u zelenoj glazbi

govornici: José Mateus Nunes Alves -  BOOM (PT) | Mathilde Sallez - Périscope (FR), koordinatorica za europske projekte Footprints - Better  Live | Darija Krušelj - Metalska jezgra Čakovec (HR), ModulAct

moderator: Milan Majerović Stilinović

 

14:00 – 14:30 – interaktivna vježba: Kako doprinosimo ozelenjavanju u području glazbe?

voditelj: Rob van Wegen, Eurosonic Noorderslag (ESNS)

 

14:30 – 15:30 – “networking” ručak

 

Europska unija je 2020. godine pokrenula sveobuhvatnu strategiju pod nazivom Europski zeleni plan kako bi odgovorila na ekološku i klimatsku krizu s kojom se borimo na globalnoj razini. On je osmišljen s ciljem da Europska unija do 2050. postane klimatski neutralna, potakne gospodarstvo putem zelene tehnologije, stvori održivu industriju i transport te smanji opće zagađenje. U skladu s tim ciljevima, za razdoblje 2021. – 2027. godine predviđeno je da 30 % rashoda proračuna Unije bude uloženo za postizanje klimatskih ciljeva, a što se odražava i na program Kreativna Europa budući da kulturni i kreativni sektori značajno doprinose željenim promjenama.

Music Moves Europe (MME) je okvir za inicijative i programske aktivnosti Europske komisije za potporu europskom glazbenom sektoru.