KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

[DUBROVNIK] DKE- Kultura na Savjetovanju za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj

14. međunarodno savjetovanje knjižničara

DKE-Kultura predstavlja Kreativnu Europu u sklopu radionice Učini to kroz europske projekte! na Savjetovanju za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj – s međunarodnim sudjelovanjem, koji organizira Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s Hrvatskim knjižničarskim društvom, Dubrovačkim knjižnicama i Knjižničarskim društvom Dubrovnik te partnerima – Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Ljubljani, Savezom knjižničarskih društava Slovenije, Udrugom narodnih knjižnica Grosuplje i Deskom Kreativne Europe Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

 

Na ovogodišnjeg 14. izdanju, Savjetovanje će se baviti temom Narodne knjižnice – stabilnost i održivi razvoj te će se održati u Studentskome centru Sveučilišta u Dubrovniku od 11. do 14. listopada 2023. godine.

Riječ je o najvećem domaćem skupu narodnih knjižničara, prilikom kojeg će tijekom triju dana bit će održano 55 izlaganja, deset promidžbenih knjižničarskih filmova, panel rasprave o zelenim knjižnicama i dvije radionice na temu dostupnosti fondova Europske unije u suorganizaciji EBLIDA-e (Europskoga ureda knjižničarskih, informacijskih i dokumentacijskih društva i ustanova) i AMPEU-a (Agencije za mobilnost i programe EU), uz sudjelovanje međunarodnih stručnjaka iz Irske, Italije, Slovenije i Velike Britanije i knjižničara iz cijele Hrvatske na temu uloge i vrijednosti narodnih knjižnica, njihova financiranja i održivoga razvoja. Na skupu će se govoriti o prilikama i modelima financiranja održivih projekata knjižnica te knjižnicama kao partnerima održivoga razvoja kroz zelenu i digitalnu transformaciju, a bit će predstavljeni i primjeri dobre prakse domaćih knjižnica kao i knjižnica iz drugih europskih zemalja.

 

Radionica – Učini to kroz europske programe!

Voditelj: Giuseppe Vitiello (direktor EBLIDA-e)

Moderatorica: Jasenka Pleško (predsjednica Hrvatskoga knjižničarskog društva)

Suradnica za evaluaciju radionice: Iva Adžaga Ašperger (Nacionalna i sveučilišna knjižnica)

Prevoditeljica: Amelia Kovačević (Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu)

 

PROGRAM

08:00-08:05 -Uvod u radionicu (Giuseppe Vitiello, EBLIDA director)

08:05-08:20- Kviz uživo putem online alata Mentimeter dok se sudionici predstavljaju

             Europski programi

08:20-08:40- Izravni i neizravni europski programi financiranja (Giuseppe Vitiello)

08:40-8:45- ESF – primjer dobre prakse

*Projekt Za dobre vibre – čitaj libre - iskustvo s provođenjem ESF natječaja (Petra Skelin Giljanović, Gradska knjižnica Marka Marulića Split)

08:45-09:05-Strateška partnerstva u Erasmus+ programu (Josip Sobin, Erasmus+ Ambasador, Agencija za mobilnost i programe EU)

09:05-09:15-Erasmus+ -primjeri program

* Projekt (Treća) dob čitanja (Tanja Badanjak, Gradska knjižnica Rijeka

* Projekt LinkINjob (Aleš Klemen, Gradska knjižnica Ljubljana)

09:15-09:30- Desk Kreativne Europe (Anera Stopfer, Ministarstvo kulture i medija RH)

09:30-09:35- Kreativna Europa : primjeri dobre prakse (Anera Stopfer, Ministarstvo kulture i medija RH)

09:35-09:45- Korisni alati

 

Više o samom događanju.