KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

DAN EUROPE | Europa priča priču: europske vrijednosti kroz kreativne priče

2024 Dan Europe Ogrizović

Ured za udruge Vlade RH u svojstvu Nacionalne kontakt točke programa Unije - Građani, jednakost, prava i vrijednosti i Desk Kreativne Europe – Kultura pri Ministarstvu kulture i medija organizirali su kreativnu suradnju u formi radionice pod nazivom „Europa priča priču“, u suradnji sa spisateljicom Ksenijom Kušec.

 

Priča s kojom su se autori mogli prijaviti na radionicu je morala biti vezana za teme OZELENJIVANJA I/ILI UKLJUČIVOSTI (GREENING & INCLUSION), a pristigli autori su na vrlo maštovit način obradili ovu suvremene teme.

 

ODABRANE PRIČE

Nakon odrađene radionice i rada na pristiglim pričama, stručni žiri odabrao je sljedeće najuspješnije i najbolje priče:

  • Zeleni grad, Lana Makarun
  • Svi smo povezani, Andrea Grgić
  • Rok trajanja, Fani Frković
  • Invazija, Marija Nezirović
  • Bezimenom, Adi Tufek
  • Nevidljivi, Sandra Karabaić
  • I did it to save my child, Renata Budak Lovrić

 

O PRIČAMA I AUTORIMA

Svaki je autor svojom jedinstvenom idejom skrenuo pažnju na očuvanje prirode ili na osnovne moralne principe koji kao da nestaju, pa je tako Andrea Grgić pod naslovom 'Svi smo povezani', ispričala duhovitu priču o jednoj plastičnoj vrećici i pokazala koliko ona kobna može biti ako se odbaci u prirodu. Autorica Fani Frković u priči 'Rok trajanja' turobnim je razmišljanjem o propalom braku jako dobro ukazala na pretjerivanje u luksuzu i tehnologiji, koje je zapravo udaljavanje od prirode i nas samih. 'Zeleni grad' je SF priča koju je Lana Makarun zanimljivo, gotovo filmično prikazala čitatelju kao san o nekom boljem svijetu. 'Invazija' Marije Nezirović izvrsno nam je predočila zlokobnu sliku neke čudne budućnosti koju su si ljudi sami pripremili i iz koje nema izlaza. U priči 'Bezimenom', Adi Tufek govori o ljudskosti koje više nema, o bliskosti koja je u budućnosti zabranjena, a sve zbog 'napretka'. 'Nevidljivi' je priča Sandre Karabaić, koju kad čitamo, mislimo da se stvarno dogodila i nismo sretni zbog toga, a ako nije, dobro da nije. Što nije slučaj kod priče Renate Budak Lovrić, 'I did it to save my child'. Ta se priča zaista dogodila i svi je znamo, a autorica je samo izmaštala kako će i na koji način glavni lik spasiti svoje dijete.

 

DAN EUROPE

Svih sedam radova proizašlih iz ove Kreativne suradnje, pročitat će se na javnom događanju i time obilježiti Dan Europe u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu 9. svibnja 2024. godine s početkom u 18:00 sati., Tom prilikom će se održati i proglašenje tri najbolje priče, kao i javno čitanje, pa vas sve pozivamo da dođete i uživate u ovim zanimljivim i drugačijim pričama.

 

Autorima najboljih priča pripremili smo atraktivne nagrade te će se izraditi zbornik radova koji će u digitalnom obliku biti objavljen na mrežnim stranicama www.cerv.hr i www.deskkultura.hr.