Zamisli. Stvaraj. Podijeli.

Tri finska grada se natječu za Europsku prijestolnicu kulture 2026. godine

ECOC Finska
Finska će 2026. godine po treći put biti domaćin Europske prijestolnice kulture, nakon Helsinkija 2000. i grada Turku 2011. godine.

Povjerenstvo sastavljeno od dvanaest nezavisnih stručnjaka donijelo je preporuku da gradovi Oulu, Savonlinna i Tampere u Finskoj uđu u drugi krug natječaja za Europsku prijestolnicu kulture 2026.

Nakon što uđe u uži izbor za naslov Europske prijestolnice kulture, pojedini grad ima priliku ostvariti značajne kulturne, ekonomske i društvene koristi ukoliko je njihovo sudjelovanje u natječaju dio dugoročne strategije razvoja grada vođene kulturom. Otkako se dodjeljuje naslov Europske prijestolnice kulture, od 1985. godine, pokazalo se da inicijativa ima pozitivan učinak u smislu odziva medija, lokalnog razvoja, turizma te prepoznavanja od strane stanovnika važnosti njihova izabranog grada stoga i gradovi kandidati za taj prestižni naslov pokazuju sve veći interes za natječajni proces.

Nakon što nadležne finske vlasti službeno prihvate preporuku Povjerenstva, gradovi će imati mogućnost do početka 2021. godine dovršiti svoje natječajne prijave. Povjerenstvo će se ponovno sastati u Helsinkiju u proljeće 2021. godine kako bi donijelo konačnu preporuku koji finski grad će ponijeti naslov 2026. godine. Iste godine bit će i još jedna Europska prijestolnica kulture u Slovačkoj. Predizborni krug u Slovačkoj održat će se početkom 2021., a konačna selekcija krajem 2021. godine.

Izvor