Zamisli. Stvaraj. Podijeli.

Suradnja programa Unije - Kreativni građani

Kreativni građani bijelo fin
Kreativni građani @Galerija Klovićevi dvori, 3.10.2018.
Kulturni centar Travno-Make ti now @Klovićevi dvori, 3.10.2018.
Kulturni centar Travno-Make ti now @Klovićevi dvori, 3.10.2018.
Slobodne veze, udruga za suvremene umjetničke prakse - The colective domain of cultural memory @ Klovićevi dvori,3.10.2018.
KUD Anka Ospuh Ludbreg - United in Culture in EU @ Klovićevi dvori, 3.10.2018.
Općina Svetvinčenat - Adriatic Intergenerational Debate to Face Euroscepticism @ Klovićevi dvori,3.10.2018.

U srijedu, 4. listopada u Galeriji Klovićevi dvori održano je događanje pod nazivom Kreativni građani koje su u suradnji organizirali Kontakt točka programa Europa za građane i Desk Kreativne Europe pri Ministarstvu kulture.

Događanje Kreativni građani osmišljeni su i provedeni u formi informativnog predavanja i radionice, a tijekom događanja, više od 40 sudionika imalo je priliku saznati informacije o dva europska programa - Europa za građane i Kreativna Europa.

Budući da je ova godina posvećena europskoj kulturnoj baštini, prisutni su bili upoznati s mogućnostima podrške kroz ova dva programa za sve ideje i projekte koji su vezani na tu temu. U tom smislu, predstavljeno je i četiri projekta koja su dobila sufinanciranje na europskoj razini za projekte, a vezani su uz kulturnu baštinu, čime su sudionici mogli dobiti praktičnu sliku o konkretnim primjerima, te inspiraciju za razvoj vlastitih ideja.

Iz oba programa su predstavljena po dva projekta: KUD Anka Ospuh Ludbreg predstavio je projekt United in Culture in EU, Općina Svetvinčenat je predstavila Adriatic Intergenerational Debate to Face Euroscepticism iz programa Europa za građane; dok je Kulturni centar Travno predstavio projekt Make it new, a udruga Slobodne veze The colective domain of cultural memory iz programa Kreativna Europa.

Ovo događanje je stavljeno u kontekst brojnih događanja koja su organizirana tijekom 2018. godine u okviru inicijative Europske godine kulturne baštine, te je uvršteno u manifestaciju Dani europske baštine.

Stavljanjem kulturne baštine u fokus na europskoj razini naglašeno je koliko nam ona može pomoći da bolje razumijemo zajedničku prošlost te da na taj način ujedno stvaramo čvrsto polazište za zajedničku budućnost.