Zamisli. Stvaraj. Podijeli.

Sretan Dan Europe

Dan Europe
Dan Europe - Godina čitanja
Dan Europe 3

Sretan Dan Europe - čestitka Deska Kreativna Europa 

Povodom obilježavanja Dana Europe, Desk Kreativne Europe pri Ministarstvu kulture i medija snimio je kratku video čestitku. Uzevši u obzir kako je Maša Kolanović dobitnica Europske nagrade za književnost 2020. godine za knjigu Poštovani kukci i druge jezive priče, a 2021. godina je proglašena Godinom čitanja, predstavnice Deska Morana Bigač Leš i Anera Stopfer tom prilikom su pročitale isječak iz priče  Maše Kolanović Poštovani kukci.

ČESTITKA 

 

Dan Europe obilježava se 9. svibnja svake godine. Naime, 9. svibnja 1950. Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske predstavio je svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Taj prijedlog, poznatiji kao "Schumanova deklaracija", smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska unija.

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 30. prosinca 2020. podržala prijedlog Ministarstva kulture i medija da se 2021. godina proglasi Godinom čitanja.

Nagrada Europske unije za književnost (European Union Prize for Literature, EUPL) godišnja je nagrada koja se dodjeljuje mladim književnim talentima iz  europskih zemalja koje sudjeluju u programu Kreativna Europa. Nagrada EUPL dodjeljuje se od 2009. godine, od kada su nagradu primila 122 pisca. Hrvatski laureati nagrade EUPL u programu Kreativna Europa su Luka Bekavac 2015. godine s romanom Viljevo i Maša Kolanović 2020. godine s djelom Poštovani kukci i druge jezive priče. U prethodnom programu Kultura 2007. – 2013., nagrada EUPL dodijeljena je Mili Pavićević (2009.) i Ladi Žigo (2012.).