Zamisli. Stvaraj. Podijeli.

Odabrano 40 kandidata za Mies van der Rohe nagradu za 2019. godinu

© European Commission
© European Commission

Povjerenstvo na čelu s danskom arhitekticom Dorte Mandrup objavilo je uži izbor kandidata za Mies van der Rohe nagradu za 2019. godinu. Od ukupno 383 nominiranih arhitektonskih ostvarenja u uži je izbor odabrano 40 kandidata iz 17 europskih zemalja, pri čemu su Albanija, Srbija i Slovačka zastupljene po prvi puta. Nagrada Europske Unije za suvremenu arhitekturu – Mies van der Rohe dodjeljuje se bienalno za ostvarenja arhitekata iz zemalja koje sudjeluju u programima Kreativne Europe.

Međunarodno povjerenstvo sastavljeno od sedam arhitekata (Dorte Mandrup, George Arbid, Angelika Fitz, Ștefan Ghenciulescu, Kamiel Klaasse, María Langarita, Frank McDonald) sastalo se u prvoj polovici siječnja 2019. godine u Barceloni uz prisustvo Europske komisije kako bi od ukupnog broja od 383 nominiranih sastavio uži izbor od 40 arhitektonskih ostvarenja realiziranih tijekom protekle dvije godine.

Odabranim djelima nastojali su naglasiti mogućnosti i izazove suvremene arhitektonske produkcije u Europi, poput prilagodbe za ponovno korištenje te stambene izgradnje. Konačni izbor nagrađenog djela bez sumnje će doprinijeti raspravi o pozitivnom učinku koji arhitektura može imati na europskom području i za europsko stanovništvo. Primarni je cilj ove nagrade prepoznati i pohvaliti izvrsnost i inovaciju u polju arhitekture, a dodatna je namjera ukazati na značajne doprinose europskih stručnjaka u polju održivog razvoja i transformaciji europskog graditeljstva.

Izbor od petoro finalista javnosti će biti poznat 13. veljače, nakon čega slijedi obilazak odabranih djela od strane žirija. Svečana dodjela nagrada održat će se 7. svibnja 2019. godine u Paviljonu Mies van der Rohe u Barceloni. Dobitnik glavne nagrade nagrađuje se iznosom od 60.000€ i skulpturom Paviljona Mies van der Rohe, koja se dodjeljuje svim finalistima i naručiteljima njihovih djela. Tom prilikom dodijelit će se i Nagrada za mlade arhitekte (Emerging Architect Award) iznosom od 20.000€.

Uži izbor 40 kandidata za finaliste pregledajte ovdje.