Zamisli. Stvaraj. Podijeli.

Objavljeni su rezultati Poziva za projekti kulturne suradnje u zemljama Zapadnog Balkana

20-07-31 Western Balkans rez

Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu (EACEA) objavila je rezultate poziva Strengthening cultural cooperation with and competiveness of cultural and creative industries in the Western Balkans (EACEA/39/2019).

Poziv za projekte kulturne suradnje u zemljama Zapadnog Balkana raspisan je 17. prosinca 2019. g. sa specifičnim ciljevima povećanja prekogranične kulturne suradnje u državama Zapadnog Balkana i državama članicama EU te jačanja konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija u regiji Zapadnog Balkana. Poziv je financiran putem Instrumenta pretpistupne pomoći (IPA II), a u skladu s pravilima i radnim planom programa Kreativna Europa provodi se kroz suradnju DG EAC (Glavna uprava za obrazovanje i kulturu) te DG NEAR (Glavna uprava za susjedsku politiku i pregovore o proširenju).

Rok za predaju projektnih prijedloga bio je 28. travnja 2020. g., a ukupni budžet Poziva iznosio je 5.000.000,00 EUR. U okviru poziva zaprimljeno je više od 300 prijava, od čega je odobreno 13 projekata za koje su dodijeljena sredstva u iznosu od 4.935.563,00 EUR.

Među 13 odobrenih projekata je 6 hrvatskih organizacija koje su dio partnerskog konzorcija u 5 odobrenih projekata, a u jednom vodeći partner. KOOPERATIVA – regionalna platforma za kulturu vodeći je partner u projektu Regional Lab: New Culture Spaces and Networks as drivers of an Innovative and Sustainable Bottom-up Development of Regional Collaboration za koji je odobrena potpora od 424.010,00 EUR. U partnerskim konzorcijima u 5 odobrenih projekata sudjeluju: Udruga za poticanje razvoja ljudskih potencijala i kreativnosti – Prizma, Sršen Ivan, Javna ustanova u kulturi Dubrovačke ljetne igre, Savez udruga Operacija grad i Kreativni krajobrazi.

Rezultati su dostupni na službenim stranicama Izvršne agencije EACEA.