Zamisli. Stvaraj. Podijeli.

Kreativna ambasadorica - Slobodanka Mišković, Art-kino

Art 20kino naš web
Webp.net gifmaker
Hrvatski Desk Kreativne Europe – uredi MEDIA i Kultura u okviru svoje suradnje svakog mjeseca zajednički imenuju kreativne ambasadore. Ovog puta, u mjesecu listopadu, titulu kreativne ambasadorice Potprograma MEDIA nosi Slobodanka Mišković – ravnateljica Javne ustanove Art-kino.

Art-kino javna je ustanova koja djeluje na području filmske umjetnosti i kulture, a osnovao ju je Grad Rijeka. Njezina se glavna programska djelatnost odvija u Art-kinu Croatia, kinodvorani u samom središtu Rijeke; u prosincu 2015. godine otvorena je i nova, manja dvorana – Mini Art-kino.

Prošlo je već deset godina otkako je Art-kino Croatia ponovno otvorilo svoja vrata Riječanima, a iza njih stoji pregršt filmova, okruglih stolova, koncerata i drugih događanja koji su iznova doveli publiku i gledatelje u ovaj jedinstveni prostor u samom središtu grada. Nakon deset godina moguće je slobodno reći kako Art-kino nije postalo samo ugodan prostor u kojem se gledaju filmovi već i mjesto spoznaje, promišljanja, diskusije i susreta svih onih koji vole i žive film.

Art-kino posebnu pozornost pridaje poticanju razvoja filmske kulture kod djece i mladih, što ujedno predstavlja jednu od ključnih programskih odrednica te ustanove. Najprepoznatljiviji projekt Art-kina namijenjen edukaciji djece i mladih na području filmske kulture jest Škola u kinu. Ovaj projekt nastao je 2009. godine u suradnji s Hrvatskim filmskih savezom, Odjelom gradske uprave za odgoj i školstvo te Odjelom gradske uprave za kulturu Grada Rijeke.

Javna ustanova Art-kino sudjeluje i u programima pripremljenima za godinu 2020., kada će Grad Rijeka ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture. U tom pogledu Art-kino svojim bogatim filmskim i radioničkim programom sudjeluje u Festivalu Tobogan, koji je dio Dječje kuće, jednog od sedam programskih pravaca projekta Rijeka 2020. Europska prijestolnica kulture.

Art-kino Croatia 2009. godine postaje članom jedine europske mreže kina – Europa Cinemas, a od 2014. godine i članom Kino mreže ‒ hrvatske mreže nezavisnih kina.