Zamisli. Stvaraj. Podijeli.

Europska komisija objavila je izvješće Artists Abroad: i-Portunus

20-07-22 i-Portunus izvješće
i-Portunus je pilot-program namijenjen mobilnosti umjetnika i kao takav prvi program koji je financiran odozdo prema gore. Izvješće Europske komisije pokazuje da je program postigao veliki uspjeh!

 

Europska komisija objavila je izvješće „Artists Abroad: i-Portunus", pilot-programa namijenjenog različitim pristupima mobilnosti europskih umjetnika i profesionalaca u kulturi u EU. Program se pokazao vrlo uspješnim kako u pogledu broja prijavitelja tako i zbog iskustva i povratnih informacija sudionika.

S proračunom od 1 milijun EUR, i-Portunus, koji je proveden u okviru programa Kreativna Europa potprogram Kultura, financirano je 337 profesionalaca izvedbenih i vizualnih umjetnosti koji su rezidencijalnim boravcima, profesionalnim razmjenama i prezentacijama vlastitih projekata poboljšali svoje vještine i međunarodno se povezali.

 

SUDIONICI SU JAKO ZADOVOLJNI ISKUSTVOM KOJE SU STEKLI U PROGRAMU

Temeljem izjava sudionika, i-Portunus je najviše odjeknuo među mladim umjetnicima i umjetnicima u nastajanju. Gotovo polovica sudionika bila je ispod 35 godina, a 85% imalo je godišnji prihod ispod 15 000 EUR. Pomoću potpora koje su se kretale od 1 500 do 3 400 EUR svaki je korisnik mogao provesti između 15 i 85 dana u inozemstvu.

Rezultati njihovog iskustva su slijedeći:

  • 97% je reklo da je steklo nove vještine;
  • 94% je razvilo novu publiku ili prodajna mjesta za svoj rad;
  • 94% razvilo nove koprodukcije ili kokreacije;
  • 49% je dobilo ponudu za posao ili novi ugovor.

Budući da je 76% umjetnika reklo da ne bi mijenjalo ništa u uvjetima poziva, ovaj se projekt može smatrati uspješnim. No sljedeća dva projekta planirana za 2020. i 2021. godinu nastojat će poboljšati uvjete poziva i proširiti djelovanje na sve kulturne sektore (osim audio-vizualnih). S obzirom na uspješnu provedbu pilot programa, i-Portunus bit će uključen u novi program Kreativna Europa (2021-2027) s povećanim financiranjem.

No, uzimajući u obzir trenutna ograničenja uzrokovana izbijanjem koronavirusa, za očekivati je da će iskustvo kombinirane mobilnosti biti primjereno, a načini sudjelovanja definirani prije pokretanja sljedećeg poziva.

 

POZADINA

U svibnju 2018. Europska komisija objavila je „Novu europsku agendu za kulturu“ koja postavlja ciljeve suradnje na razini EU-a i predlaže 25 prioritetnih aktivnosti. Jedna od prioritetnih aktivnosti je poticanje „mobilnosti profesionalaca u kulturnom i kreativnom sektoru“. i-Portunus bio je kratkoročni pilot-program, izabran i financiran od strane programa Kreativna Europa, programa EU koji podržava europski kulturni i audiovizualni sektor. Pilot-program bio je ograničen na dva sektora – izvedbene i vizualne umjetnosti, a u periodu od travnja do rujna 2019. godine objavljena su tri poziva kojima su testirani različiti pristupi za potporu mobilnosti europskih umjetnika i profesionalaca u kulturi.

Za provedbu ove inicijative, 2018. godine objavljen je javni natječaj na kojem je uspješni ponuditelj bio konzorcij koji se sastoji od Goethe-Instituta (Njemačka), Institut francais (Francuska), Umjetničke kolonije Nida iz Vilniuske akademije umjetnosti (Litva) i Izolyatsia (Ukrajina). Pilot-program trajao je od siječnja 2019. do veljače 2020. godine.

 

Izvješće, dodatak i sažetak potražite na portalu Publications Office of the EU

 

Izvor