Zamisli. Stvaraj. Podijeli.

Moving Beyond Inclusion

Candoco, face in by yasmeen godder, zagreb, 2018 mbi   tjedan suvremenog plesa
Candoco at dance week festival zagreb 2018 mbi project
Imrc  hipp prikaz rada, sa leon goličnik, zagreb, mbi project, 2018
Mbi  zagreb radionica različiti smo a zajedno, zagreb 2017

Prioriteti

- transnacionalna mobilnost

- razvoj publike

- jačanje kapaciteta: obrazovanje i osposobljavanje

Opis projekta

Brojni su projekti inkluzivne prakse diljem svijeta koji zagovaraju pozitivne promjene unutar kreativnog sektora. Ali, mogućnosti su ograničene za usavršavanje i upošljavanje za umjetnike sa invaliditetom. Upravo je to razlog zašto su djela unutar izvedbenih umjetnosti a  koja nastaju unutar ovog konteksta po kvaliteti nekonzistenta, a promotori i organizatori raznih manifestacija ponajčešće djela čiji su autori ili izvođači osobe sa invaliditetom tretiraju kao  “rubna” događanja ili ih programiraju iz pozicije “političke korektnosti“ a ne zbog njihovog  umjetničkog integriteta. Moving Beyond Inclusion okuplja vodeće Europske organizacije koje podupiru inkluzivnu praksu unutar plesne umjetnosti kako bi kroz sustav akcija omogućili da sudionici plesne struke razmjenjuju vještine, resurse i znanja.

Projektna slojevitost sastoji se od:

  1. Razvoja vještina za kreativno i administrativno osoblje
  2. Razvoja uvjeta za izvrsnost i novih radova za međunarodnu razmjenu
  3. Cjelovitog promišljanje razvoja publike za ova djela te mijenjanje percepcije

Cilj projekta

Povećanje međunarodne mobilnosti i jačanje izvrsnosti među umjetnicima sa invaliditetom, kako bi se povećala mogućnost upošljavanja ovih umjetnika, te povećali kapaciteti organizacija koje se bave inkluzivnom praksom, a kroz inovaciju razvijati publiku koja će pratiti ponajbolja ostvarenja u području inkluzivne prakse.

Stečeno iskustvo

Zahvaljujući ovom projektu Hrvatski institut za pokret i ples uspio je  održati i poticati razvoj inkluzivne prakse a naročito kroz poticanje rada kolektiva IMRC koji djeluje unutar HIPP-a, te umrežiti slične inicijative unutar Hrvatske sa regionalnim i europskim inicijativama; a kao jedan od rezultata je i Festival inkluzivne Scene u Rijeci u organizaciji plesne skupine Magije.