Zamisli. Stvaraj. Podijeli.

European Traditions in Cultural Heritage and Performances (EU.T.ER.PE)

EU.T.ER.PE koncert (3)
EU.T.ER.PE koncert
EU.T.ER.PE koncert (2)
EU.T.ER.PE Surprise koncert
EU.T.ER.PE radionica

Prioriteti

- transnacionalna mobilnost

- razvoj publike

Opis projekta

Cilj EU.T.ER.PE projekta povezan je s ciljevima i prioritetima Europske Unije u smislu osnaživanja kulturnog sektora sa ciljem međunarodne suradnje unutar Europske Unije s posebnim naglaskom na promociju tradicionalnih instrumenata iz zemalja partnera – Italije, Grčke, Hrvatske i Srbije. Aktivnosti projekta orijentirane su oko četiri nastupa, po jedan u svakoj zemlji članici. Na koncertima su, uz lokalni etno sastav, nastupila četiri solista, od kojih je svaki predstavljao tradicionalni instrument zemalja partnera. Hrvatska je strana predstavila slavonske gajde i lijericu, Italija harmoniku i tamburin, Srbija tamburicu i kaval, a Grčka lutnju i liru. Svaka zemlja partner je također organizirala tematske radionice u osnovnim školama, masterclass radionicu sa studentima Muzičke akademije, te kratke ulične koncerte. Projekt je kulminirao trodnevnim događanjem u Anconi, na kojem su sudjelovale osobe iz javnog i privatnog kulturnog menadžmenta svake zemlje članice.

Cilj projekta

Glavni ciljevi EU.T.ER.PE projekta su (1) promoviranje tradicionalnih instrumenata zemalja partnera; (2) međunarodna prezentacija i povezivanje glazbenika i tradicionalnog muziciranja; (3) podrška razvoju međunarodnih karijera; (4) osnaživanje suradnje između kulturnih djelatnika zemalja partnera, te (5) osnaživanje kulturnog sektora zemalja partnera u smislu transnacionalnog djelovanja i međunarodne suradnje.

Stečeno iskustvo

Sudjelovanje na EU.T.ER.PE projektu predstavlja iznimno važno iskustvo za našu organizaciju. Kroz aktivnosti projekta razvili smo iskustvo organiziranja i rukovođenja Europskim projektom. Profesionalna suradnja sa međunarodnim timom djelatnika u kulturnom sektoru već je rezultirala novim suradnjama izvan projekta, te će zasigurno nastaviti u budućnosti. Osim promocije tradicionalnih instrumenata i glazbe Hrvatske, posebno nam je drago vidjeti da je projekt rezultirao sa kontinuiranom suradnjom između glazbenika koji su surađivali na projektu. Time je dodatno učvršćena i naša suradnja sa domaćim i međunarodnim glazbenicima i grupama.